Over het algemeen kunnen honden best een tijdje alleen thuis zijn. Als jouw hond gaat blaffen en janken wanneer je weggaat, of zelfs dingen stuk maakt dan is dat een teken dat hij niet goed alleen zijn. Het is niet zo dat hij dit doet om wraak te nemen omdat hij alleen gelaten wordt. Het is zijn uiting van zich niet prettig voelen met de situatie. Hoe ga je hiermee om?

Leren alleen zijn

Het eerste kwartier is het moeilijkst, daarna is de hond aan de situatie gewend. Toch blijft het moeilijk. Honden zijn in een roedel namelijk van nature gewend dat als er een roedel lid weggaat, die in principe niet meer terugkomt. Gelukkig bestaan er trainingsmethodes om een hond te leren dat een baasje weg gaat, maar ook weer terug komt.

Verveling maakt het moeilijker om alleen te zijn

Zorg voor voldoende speeltjes voor de hond, waarmee hij zichzelf een tijdje kan vermaken. Koop bijvoorbeeld een voederbal. Dit is een speelgoed bal voor honden waar je koekjes of brokjes in kunt doen. Binnen in deze bal zit een labyrint waardoor deze koekjes of brokjes er moeilijk uit kunnen vallen. Wanneer de hond deze bal laat draaien met zijn neus of poot, ontdekt hij dat er iets lekkers uitvalt. Vijftig koekjes of brokjes zorgen voor 2 uur bezigheid. Als je druk bezig bent heb je geen tijd om je alleen te voelen!

Natuurlijke middelen bij angst om alleen te zijn

Als angst of stress de reden is dat de hond niet alleen durft te blijven, dan is er voldoende keus in natuurlijke middelen. Zoals aanvullend rustgevend voer, op basis van Chinese kruiden, of Bach rescue druppels hond. Een nieuwe interessant product voor puppy’s is een verdamper met de geruststellende geur van feromonen (de geur die een moederhond afscheidt).

Zorg voor een gevoel van geborgenheid

Voor een hond kan te veel bewegingsvrijheid ook een gevoel van onveiligheid geven. Laat dus juist niet al die deuren open staan, omdat je denkt dat hij zich dan lekker vrijuit kan bewegen! Een kleinere ruimte zal eerder een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven.