Broedmachine

Wanneer je de eigenaar bent van een kippenfokkerij en het dus de bedoeling is dat er een constante aanwas ontstaat van nieuwe eieren en kuikens, dan zul je er niet aan ontkomen om wat slimme technologische hulpmiddelen aan te schaffen. Een van de objecten waarover we dan praten is een professionele broedmachine. Deze is eigenlijk onontbeerlijk als je ambities hebt als kippenfokker. Dergelijke machines kunnen namelijk tientallen tot wel honderden eieren tegelijkertijd uitbroeden. Bij grotere aantallen ligt het bovendien voor de hand dat je ervoor kiest een aparte uitkomstkast erbij te kopen. Lees hieronder waarom dat een goed idee zou kunnen zijn.

Broedmachine

Voordelen van een separate uitkomstkast

Grofweg kun je stellen dat het uitbroeden van kippeneieren 21 dagen duurt. De eerste 18 dagen zijn hierbij uitbroeddagen en de laatste 3 dagen uitkomstdagen. Als je een aparte uitkomstkast hebt, dan kun je eieren waarop al 18 dagen gebroed is daarin leggen. Deze werkwijze heeft twee belangrijke voordelen:

  • Door de hierboven beschreven methode kun je ervoor kiezen elke drie dagen nieuwe eieren in je broedmachine te leggen. Je creëert zo een constante aanwas aan uitgebroede eieren en dus kuikens.
  • Door eieren in een aparte uitkomstkast te laten uitkomen houd je je broedmachine een stuk schoner. Zo hoef je deze machine veel minder vaak schoon te maken. Uitkomstkasten dienen dan uiteraard wel vaak gereinigd te worden, maar deze zijn meestal zo samengesteld dat dit makkelijk en snel te doen is.