GoBamboosa bamboesokken

De panda: volgens velen het meest schattige dier dat er bestaat. Het mollige lichaam, de katachtige oogjes en de aandoenlijke manier van eten – zittend op hun achterwerk – maakt de panda mateloos populair. En dat terwijl er op het moment naar schatting nog geen 2000 panda’s voorkomen op heel de wereld. In deze blog lees je drie dingen over de panda die je misschien zullen verbazen!

Panda’s zijn selectief in hun bamboekeuze

Dat het dieet van de panda voor het overgrote merendeel uit bamboe bestaat was je waarschijnlijk al bekend. Liefst 99 procent van zijn voedselinname bestaat uit bamboe. En of dat nog niet genoeg is, eet de bamboe beslist niet zomaar elke soort bamboe. Wat dat betreft kun je het dier gerust een fijnproever noemen, ondanks zijn nogal eenzijdige dieet. Van alle pakweg 1300 bamboesoorten die er op de wereld (en met name Azië, waar de panda leeft) bestaan, lust de panda er slechts een stuk of tien. Vandaar ook dat de panda een tamelijk beperkt leefgebied in centraal-China heeft.

Het is tevens de verklaring voor het feit dat ‘we’ in het westen veel producten van bamboe kunnen maken, zonder daarmee het voedselaanbod van de panda in gevaar te brengen. De soorten bamboe waarvan wij onder meer bamboesokken van GoBamboosa, bamboe-ondergoed, tafels, vloeren en meer maken, zijn namelijk bamboesoorten die niet tot de favorieten van de panda behoren.

Eten is de panda’s voornaamste bezigheid

De panda staat erom bekend een tamelijk lui dier te zijn. Overdag rusten ze dan ook een groot deel van de tijd in bomen. Maar de favoriete activiteit van de panda is toch wel eten. Hier besteedt de zwartwitte beer gemakkelijk tien tot twaalf uur per dag aan. Niet zo vreemd ook, want het beest werkt dagelijks gemiddeld zo’n veertig(!) kilo bamboe weg! Ook dat is weer niet heel verwonderlijk, gezien de tamelijk lage voedingswaarde van bamboe. De panda moet dus eenvoudigweg ontzettend veel eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zodoende legt de panda dagelijks rond de honderd keer een drol.

De panda ‘kweekt’ zijn eigen voedsel

Tot slot draagt de panda zelf bij aan zijn voedselvoorziening. Want hoewel de pandapopulatie nog steeds beschermd wordt, hebben de dieren tegenwoordig weer genoeg te eten. Deels zorgen ze daar dus zelf voor, doordat ze bij het eten van bamboe zaadjes morsen die op de grond terecht komen. Op die manier ontstaat op die plek weer nieuw bamboegras!