Als je overweegt om je gezin uit te breiden met een hond, heb je dan ook wel eens aan een asiel gedacht? Een hond adopteren die veel heeft meegemaakt is een uitdaging, maar je krijgt er ook veel liefde voor terug. Met deze tips help je de hond om wat makkelijker te ontspannen en te wennen aan zijn nieuwe leven bij jou.

Het is niet zo vreemd dat een geadopteerde hond veel last heeft van spanning. Als je bedenkt dat deze hond waarschijnlijk al veel heeft meegemaakt en dan ook nog eens een tijd in zo’n druk en chaotisch asiel heeft doorgebracht. Misschien heeft de hond grotendeels op straat geleefd, of is mishandeld en verwaarloosd. Veel geadopteerde honden hebben daardoor last van bijvoorbeeld (verlatings-)angst, trauma’s en bijtgedrag.

Een ontspannen basis

Voor de hond is het daarom van belang dat hij zich weer goed en veilig gaat voelen. Genoeg te eten en te drinken, geaaid worden en dagelijks worden uitgelaten. Een goede opvoeding is ook belangrijk, al dan niet in combinatie met een passende (natuurlijke) therapie zoals Bach bloesems voor honden, om zo goed mogelijk zijn evenwicht te vinden. De hond leert omgaan met commando’s, zoals bijvoorbeeld ‘zit’, ‘lig’, ‘poot’ of klappen in de handen.

Een hond die goed opgevoed is, is niet alleen plezieriger in de omgang. Deze hond heeft ook duidelijkheid en voelt zichzelf veilig en ontspannen. Kom je er zelf niet uit? Aarzel dan niet om de hulp van een deskundige hondentrainer in te schakelen. Dat is zowel voor jezelf als voor de hond het beste. Let er daarbij wel op dat je een trainer kiest met een methode die bij jullie past!

Het belang van spelen

Door samen te spelen, versterk je de band met je hond en zorg je voor ontspanning voor allebei. Het is ook een goede manier om spelenderwijs met regels en het volgen van commando’s om te gaan. Dat geeft minder stress. Bovendien is spelen voor dieren een natuurlijke manier om te leren.

Spelregels

Jij bent degene die het spel onder controle houdt. Jij begint en eindigt het spel, niet de hond. De hond mag het spel niet domineren. Belangrijk is om het wederzijds respect tussen jou en je hond te versterken. Als je de regels goed in acht neemt, kan er niet veel fout gaan en hebben jullie vooral plezier en een ontspannen moment samen.

Soorten spelletjes

Apporteerspelletjes vinden de meeste honden wel leuk. Daar kan hij zijn energie/spanning lekker in kwijt. Of een sjorspelletje is ook leuk, als jouw hond tenminste niet sterker is dan jij!

Zoekspelletjes zijn ook leuk om te doen. Jij verstopt iets, wat de hond moet gaan zoeken. De beloning is jouw enthousiaste reactie en het contact en de aandacht wat daar bij hoort.

Je kunt ook op verschillende plekken een klein bakje voer verstoppen, in plaats van het eten in één keer te geven. Goed voor honden die door stress alles in 1x opeten.