Tijdens de feestdagen ontstaan er allerlei stress momenten voor honden. Bereid je hond voor op oud en nieuw, zodat de feestdagen voor iedereen gezellig blijven. 

Dat honden in deze periode last krijgen van stress is niet zo vreemd. Want zeg nou eerlijk, heb jij zelf ook geen last van stress in de dagen voor kerst en oud en nieuw? Daar pikken honden ook zeker iets van mee, naast het feit dat ze stress kunnen krijgen van vuurwerk.

Kun je stress voorkomen? Helemaal voorkomen gaat waarschijnlijk niet, maar je kunt jouw hond wel een extra steuntje geven om de feestdagen goed door te kunnen komen. Het helpt in ieder geval als je weet wat de invloed van stress is op het functioneren van de hond en hoe je de signalen kunt herkennen.

Omgaan met natuurlijk gedrag om stress te voorkomen

Een hond die bang is voor vuurwerk, zal weg willen vluchten of zich verstoppen. Hij is dan niet gebaat bij een baasje dat hem hardhandig en ongeduldig gecorrigeerd. Dat bezorgt de hond alleen maar meer stress. Het helpt hem ook niet zijn vlucht/vecht reflex op de juiste manier te ontwikkelen. Een hond heeft juist meer baat bij het aanleren en bevestigen van zijn natuurlijke gedrag.

Hierin kunnen bachbloesems of aromatherapie een goede ondersteuning bieden. Zeker om de angst bij de hond weg te halen. Hieronder leggen we uit hoe.

Bachbloesems

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het handig om een flesje Rescue bij de hand te hebben. Mochten er onverwachte of dreigende situaties ontstaan, zoals schrikken van vuurwerk dan ben je in ieder geval voorbereid. Gewoon een paar druppels door het drinkwater.

Toch werkt een Bach remedie voor je hond het beste wanneer hij op maat is samengesteld. Die mix richt zich namelijk op de onderliggende oorzaken van de angst.

Aromatherapie

Wanneer je een aromalampje of aroma diffuser hebt, kun je dat ook gebruiken voor de hond. Bijvoorbeeld met een rustgevende geur, zoals die van jasmijn of lavendel.

Honden houden van harmonie

Met meer kennis over de stress en de kalmerende natuurlijke middelen kunnen we zorgen voor meer harmonie. Dat vinden honden als conflictmijdende dieren nu eenmaal fijn! Zij leven het liefst in een harmonieuze omgeving waar zij controle hebben over hun functioneren.